Den tredje nummerplade: Bliv klogere på reglerne her

# Sponsoreret

Dette indhold er sponsoreret

Det er de fleste mennesker, som er klar over at det er en nødvendighed, at en bil skal have to nummerplader siddende på sig, før det er tilladt at den kan begive sig rundt på de danske veje. 

Udover de to almindelige nummerplader, så er det også nødvendigt at man hænger en tredje nummerplade på, en såkaldt cykelplade, hvis man har hængt noget bag på bilens trækkrog, der gør at enten dele af eller hele bilens nummerplade ikke er synlig for andre. 

Du har i denne artikel blive klogere på, hvilke regler der gælder for at få en ekstra nummerplade sat på sin bil.  

Sådan skal den ekstra nummerplade se ud

De almindelige hvide plader, som vi kender dem, består af en hvid baggrund med sorte tal og bogstaver. Den tredje nummerplade, eller cykelpladen, ser ud på samme måde med kun få ændringer. 

I stedet for sort skrift, så har den tredje nummerplade rød skrift, og derudover er der faktisk ikke nogen ændringer. Målene skal være de samme, som den almindelige hvide plade, og der gælder den samme kombination af tal og bogstaver ved den ekstra nummerplade, som der gør ved den almindelige nummerplade. 

Den tredje nummerplade skal altså have målene 50,2 centimeter i bredden og 12 centimeter i højden, præcis som de almindelige nummerplader skal have. Derudover består den ekstra plade af to bogstaver efterfulgt af fem tal, og pladen bærer samme registreringsnummer.  

I disse situationer skal du gøre brug af en ekstra nummerplade

Der er en grund til at den tredje nummerplade også kan kaldes for en cykelplade. Når den tredje nummerplade skal tages i brug, så er det nemlig i de situationer, hvor man har hængt noget på trækkrogen bag ens bil, der er med til at bilens nummerplade ikke er synlig for andre.  

Skal man have en cykel, cykelstativ eller noget helt tredje hængt bag på bilen, så kan der nemlig ske dét, at bilens nummerplader ikke er synlige. Her er det nødvendigt og et krav, at man monterer en ekstra nummerplade på bilen, så bilens registreringsnummer stadig er synligt. 

Følger man ikke reglerne og vælger at begive sig ud i trafikken alligevel, selvom ens nummerplade ikke er fuld synlig for andre, så kan man risikere at få en bøde. Det gælder også hvis tilfældet er, at bilens almindelige nummerplade kun er delvist dækket. 

Anskaf en ramme med baklys, blinklys og bremselys 

Når man hænger noget bag på bilen, som dækker for bilens nummerplade, så kan det godt vise sig, at det ikke kun er nummerpladen, som er skjult. Dækker det man har hængt på bilen også for bilens forskellige lygter, så er det samtidig nødvendigt at man også anskaffer sig en ramme med bilens lys, som kan sidde ude på siderne af den ekstra nummerplade.

Udover at det kræves man til enhver tid kan se bilens registreringsnummer, når man kører rundt, så er det også et krav at man altid kan se alle bilens lygter. Hvis ikke man kan se bilens lygter, når der for eksempel bliver bremset op, eller der skal blinkes til den ene eller anden side, så kan det være til fare for ens medtrafikanter. 

Når man anskaffer sig den tredje nummerplade, så kan det altså være nødvendigt at man også finder en ramme, der har både blinklys, bremselys og baklys monteret på siderne, så andre i trafikken altid har mulighed for at se, hvilke handlinger man foretager sig, mens man kører bil.

I de tilfælde, hvor den originale nummerplade på bilen er dækket til, så gør man stadig andre bilister og personer i trafikken opmærksom på, hvis man drejer, bakker eller stopper op, når man har monteret den ekstra nummerplade bagpå bilen med lygter. 

Hvis man har behov for den tredje nummerplade, så sørger man selv for at få pladen bestilt hjem. Det kan vise sig at der er en lidt længere leveringstid, fordi pladen skal fremstilles særligt efter den pågældende bil.