Biler og dæktryk: Sådan måler du dit dæktryk

# Sponsoreret

I Danmark forholder det sig sådan at de fleste husstande er i besiddelse af minimum én bil. Det betyder at der er enormt mange mennesker, der hver dag kører rundt på de danske veje, og er man i besiddelse af en bil, så kan det være en god idé, at man kender sin bil og ved lidt mere omkring forskellige vigtige faktorer, der kan spille ind på både sikkerhed og bilens holdbarhed, som for eksempel dæktryk bil.

Derfor er dæktryk vigtigt

Når det kommer til at lære sin bil bedre at kende, så er der mange områder, som kan være relevante at tage et kig på. Et godt sted at starte kan dog være, at man forsøger at blive lidt klogere på bilens dæktryk. 

Bilens dæktryk er vigtigt, og det giver lidt sig selv, hvorfor. Faktisk forholder det sig næsten sådan, at det ikke engang er nødvendigt at have kørekort eller være bilist for at kunne forstå, hvorfor dæktrykkene på bilens fire dæk er vigtige. 

Når man ønsker at komme fra A til B, så er det nødvendigt at der er en passende mængde luft i køretøjets dæk, for at hjulene kan dreje ordentligt rundt, og man kan komme kørende hen ad de danske veje. 

Det forholder sig sådan at mange danske bilister kører rundt med et forkert dæktryk helt uden, at de er klar over det. Det er ikke en god ting, da dæktrykket kan have indflydelse på forskellige vigtige parametre, som for eksempel køretøjets holdbarhed, samt bilisten og andre trafikanters sikkerhed. 

Er der et forkert dæktryk på bilens hjul, så kan det blandt andet gå ud over ting som bilens brændstoføkonomi, og i forhold til det sikkerhedsmæssige, så kan et for lavt dæktryk eksempelvis gå ud over bilens evner til at bremse. På den måde kan se ske, at man mister kontrollen under hårde opbremsninger, og hvis man har en nyere bil, så kan det være skadeligt for en række af bilens sikkerhedssystemer, der relaterer sig til dens bremseegenskaber.

Sådan måler du dit dæktryk

Der kan vist ikke herske sig nogen tvivl om, hvorfor det er vigtigt at man har det helt rette dæktryk på ens bils dæk. Derfor er det også vigtigt, at man sørger at tjekke op på om dæktrykkene er korrekte med jævne mellemrum. 

Heldigvis er det nemt at undersøge på, hvad bilens dæktryk er. Det eneste man skal bruge er en dæktryksmåler. Bilens dæktryk tjekkes ved at man skruer ventilhætten på hvert enkelte dæk af, hvorefter man sætter mundstykket fra dæktryksmåleren fast henover den blottede ventil. 

Når man har monteret mundstykket fra dæktryksmåleren fast på ventilen, så vil man kunne se, hvor meget luft der er i det pågældende dæk. Herefter er det muligt at få sat det helt rette dæktryk ind i dækket. Alt efter om dæktrykket er for højt eller lavt, så kan man enten fylde dækket op med mere luft gennem slangen eller tage noget af luften ud, indtil man har det korrekte dæktryk angivet. 

Selvom de fleste godt er klar over, hvorfor det er vigtigt at have det rette dæktryk på et køretøj, så er det muligt man stadig kan være i tvivl om, hvorfor ofte man skal føre kontrol over dæktrykket. 

Det nemme svar er “jævnligt”, men det er helt op til den enkelte bilist at vurdere, hvor ofte jævnligt er. Nogle mennesker anbefaler dog at man måler sit dæktryk med bestemte intervaller, så der på den måde hele tiden er styr på, om man kører rundt med det rigtige dæktryk. 

Svaret på hvor ofte der skal målet dæktryk er dog meget individuelt, og det er derfor op til en selv, hvor ofte man synes det er nødvendigt. Danske FDM anbefaler at der maksimalt går en måned mellem hver gang der føres dæktrykskontrol. Om det er anbefalinger man vil følge eller ej er op til en selv, så længe man blot er sikker på, at man kører rundt med det helt korrekte dæktryk.